Peeling biochemiczny
polega na złuszczeniu naskórka przy pomocy substancji zawierających
enzymy, które rozpuszczają zrogowaciałe komórki naskórka. W
skład takich preparatów wchodzi pepsyna, tyreozyna, trypsyna oraz
enzymy papai. Jest to najdelikatniejszy peeling ,nie inwazyjny
zalecany w szczególności dla osób ze skłonnością do pękających
naczynek, o cerze wrażliwej , problematycznej ,która ulega
podrażnieniom przy mechanicznym ścieraniu.
PEELING ENZYMATYCZNY
W skład peelingów
enzymatycznych wchodzą enzymy, które są biokatalizatorami
białkowymi. Działają one na zasadzie „zjadania” zrogowaciałego
naskórka. Peelingu nie stosujemy u osób z trądzikiem różowatym i
licznymi zmianami ropnymi. Skóra zostaje delikatnie złuszczona i
wygładzona. Peeling enzymatyczny redukuje zaskórniki i zapobiega
ich ponownemu powstawaniu. Peeling nakładany jest w formie maski i
zmywany po 15-20 minutach. Szczególnie jest polecany dla osób o
skórze wrażliwej ,płytko unaczynionej, delikatnej ze skłonnościami
do rozszerzonych i pękających naczyń krwionośnych. W peelingu
enzymatycznym stosowane są enzymy trawienne pochodzenia zwierzęcego
np. pepsyna,pankreatyna i trypsyna oraz pochodzenia roślinnego np.
papaina z papai i bromelaina z ananasa. Enzymy te doprowadzają do
rozpadu tłuszczów i protein wiążących warstwę rogową
.Keratynocyty odrywają się od naskórka. Podczas tego procesu żywa
tkanka pozostaje nienaruszona.
DZIAŁANIE:
- zmniejszenie szorstkości skóry
- usunięcie zrogowaciałych warstw naskórka
- wygładzenie
- oczyszczenie skóry
- zwężenie porów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz