KWAS MLEKOWY
Kwas mlekowy występuje w kwaśnym
mleku ,jabłkach, kiszonkach, piwie oraz pomidorach. Jest biozgodny i wchodzi w
skład roztworu NMF (naturalnego czynnika nawilżającego ), który jest
składnikiem naskórka (epidermy) czyli warstwy rogowej. Jego działanie jest
typowe dla działania kwasów AHA.W kosmetyce jako 1 % rozcieńczony roztwór
wchodzi w skład kremów o działaniu
wybielającym, wodach toaletowych, maseczkach i okładach do złuszczania skóry
jak również stosowany jest do określenia odpowiedniego ph produktów
kosmetycznych. W przypadku wyższych stężeń roztwory mają zastosowanie przy
usuwaniu odcisków, brodawek i piegów oraz do złuszczania naskórka. W produktach
do pielęgnacji włosów odżywkach i szamponach aktywizuje cebulki włosowe
powodując wzrost włosów. W balsamach i tonikach dezynfekuje i ściąga. Jego siła
działania jest porównywalna z kwasem glikolowym, kwas mlekowy był
wykorzystywany nieświadomie już w czasach starożytnych w formie okładów z
zsiadłego mleka i kąpieli mlecznych. Zabieg eksfoliacji kwasem mlekowym powinno
się wykonywać co 7-10 dni przez 1-2
miesiące .Po wykonaniu serii około 4-6 zabiegów w celu podtrzymania efektów
zabieg może być powtarzany raz na miesiąc.
DZIAŁANIE:
●
regulacja odnowy komórkowej skóry
●
usunięcie zrogowaciałych komórek
●
poprawia kolorytu i struktury skóry
●
zwiększenie skuteczności działania innych
preparatów kosmetycznych
●
zwiększenie absorpcji składników aktywnych
●
stymulacja produkcji ceramidów a w konsekwencji
uszczelnienie bariery lipidowej
●
wpływ na produkcję kolagenu
●
zmniejszenie utraty wody przez skórę
●
uelastycznienie i zmiękczenie skóry
●
zwiększenie grubości skóry właściwej
●
podniesienie poziomu glikozaminoglikanów
●
antybakteryjne
●
odblokowanie porównywalna
●
regulacja wydzielania łoju
WSKAZANIA:
●
spłycenie zmarszczek
●
usunięcie przebarwień
●
blizny potrądzkiowe
●
przesuszenie skóry
●
nadmierne rogowacenie i łuszczenie
●
nadmierne wydzielanie łoju
●
złagodzenie podrażnień
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz